XDW – ötlettől a kezdeti lépésekig

Munkám során több keretrendszerrel is találkoztam, volt, amit kifejezetten megkedveltem. A joomla az egyik kedvencem lett, de valahogy mindig sikerült belefutnom egy olyan problémába, amivel komolyan meggyűlt a bajom. Persze, első sorban az volt a gond, hogy maga a keretrendszer tőlem teljesen függetlenül fejlődött, csak a kis saját hozzáadott fejlesztéseimre lehettem hatással.

Alapvetően a kezelendő adatok felől próbáltam kiindulni egy teljesen új, és saját keretrendszer kialakításában. Mindenképp az volt a célom, hogy tetszőlegesen variálható adatbázisra épüljön rá a rendszer, ezáltal kezelhetőbbé váljanak az ügyfelek egyedi kérései, és ne azon kelljen gondolkodnom, hogyan húzható ez bele a már meglévő rendszer lehetőségeibe. 

Korábban fejlesztettem már néhány teljesen egyedi weboldalt, ezeknél nem is volt gond a testre szabhatóság, minden a megrendelő igényeihez alkalmazkodott, viszont hatékonyság szempontjából voltak problémák. Arra gondoltam, jó lenne kialakítani egy rendszert, ahol az egyedi fejlesztésekhez is megvan egy stabil alap, amiből kiindulva sok, már használt, tesztelt, és mindenek előtt működő funkcionalitás vihető bele az egyébként egyedileg készített weboldalba. 

Végülis a rendszer annyiban lett uniformizált, hogy egységes logika mentén felépített adminisztrációs felületet készít a megrendelő rendszeréhez (természetesen egyedi design az admin felületre is húzható), valamint a háttérprogram kialakít egy egységes, és könnyen programozható hozzáférést a különböző adatokhoz. Egy alap logika, amit azért időről időre frissítek, tökéletesítek, vezérli a menürendszert, és ezen keresztül az oldal megjelenítését, ami meglehetősen független a rá húzott egyedi designtól. Nem kell területeket, containereket kijelölgetni a különböző moduloknak, nem kell a design alkotása közben speciális feltételeknek eleget tennünk, mondhatni egyáltalán nincsenek kötöttségek. 

Egy-egy új project megvalósítása során a kezdeti megbeszéléseken rögzítjük az ügyfél igényeit, és ez alapján létrehozzuk azt az adatbázist, ami az adott weboldalt a legjobban ki tudja szolgálni. Természetesen többféle feladatra léteznek "erősen ajánlott" megoldások, de minden esetben törekszem a konkrét ügyfél igényeihez alkalmazkodni. Ennek a testre szabásnak megvan az a nagy előnye, hogy nincs tele az ügyfél adatbázisa olyan adatokkal, amik számára amúgy teljesen szükségtelen funkciókhoz kellenek. Ugyanígy az adatbázisra ráépülő adminisztrációs felület sem lesz tele olyan beállítási lehetőségekkel, amik csak azért vannak ott, mert épp a keretrendszer fejlesztése során felmerült rá az igény egy teljesen más jellegű weboldal kapcsán. A mi ügyfeleink pontosan azt kapják, amit a rendszertervben rögzítettünk, semmi felesleges sallangot.

De akkor tulajdonképpen mire is a keretrendszer, ha minden oldal egyedi? Mondhatjuk, hogy az adatok kezelését segítő logika egységes, mind a fejlesztő, mind az ügyfél szempontjából. Az adminisztrációs felületeink egy egységes logikát tükröznek ugyanúgy, ahogy az adatbázisainkra ráépülő kezelő rendszer is. De mindez csak egy része a teljes rendszernek. Számtalan kis modul segíti még a keretrendszer működését (pl.: pénzváltó modul, captcha kezelés, facebook modul), amiket szintén gondosan kiválogatunk az egyes projectekhez.


<< Vissza